Massage Assen

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Geplaatst op

Wanneer heb jij voor het laatst je tandenborstel vervangen? Voedsel dat over de datum is gooien we weg, vitamines vullen we aan en onze schoonheidsproducten vervangen we regelmatig, maar als het gaat om onze mondhygiëne wordt dat vaak verwaarloosd. Ook het vervangen van je tandenborstel is belangrijk voor een optimale mondgezondheid. 

Wanneer je je tandenborstel moet vervangen

De meeste tandartsen raden aan om je tandenborstel elke 3 maanden te vervangen. Na verloop van tijd slijten tandenborstels en worden ze minder effectief bij het verwijderen van tandplak. Studies hebben aangetoond dat het ongeveer 3 maanden duurt voordat de borstelharen kapot gaan en hun effectiviteit verliezen. 

Bacteriën

Een andere overweging, waar we normaal niet aan denken (en waarschijnlijk niet graag aan denken), is dat ziektekiemen zich kunnen verbergen en ophopen in tandenborstelharen (met mogelijk parodontitis tot gevolg!). Daarom is het belangrijk om je tandenborstel te vervangen nadat je ziek bent geweest, anders loop je risico op herinfectie. Schimmels en bacteriën kunnen zich ook in de borstelharen ontwikkelen als de tandenborstel niet goed wordt verzorgd. Zorg ervoor dat je je tandenborstel na gebruik goed afspoelt en afdroogt, onbedekt en rechtop opbergt en uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels houdt. 

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet vaak genoeg vervang?

We weten inmiddels dat bacteriën en schimmels zich ophopen tussen de borstelharen als je je tandenborstel niet goed verzorgt of regelmatig vervangt. Maar welke risico’s zitten hieraan vast? Een van de risico’s is het beschadigen van je tandvlees, aangezien oude tandenborstels nauwelijks tandplak van je tanden verwijderen. Dit leidt tot gingivitis (ontstoken tandvlees). Als je gingivitis niet behandeld, leidt dit tot infectie, waardoor je tanden kunnen uitvallen. Nog minder aantrekkelijk is dat je ziek kunt worden van te veel gebruikte tandenborstels. Je tandenborstel kan schimmel krijgen, of misschien de minst aantrekkelijke: je kunt ongewenste deeltjes inslikken als je je tandenborstel in de buurt van een toilet bewaart. Dit voorkom je dus gemakkelijk, door je tandenborstel elke 3 maanden te vervangen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Massage Assen streven we naar het maken van uitstekende content. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende Zweedse massage, een verlichtende deep tissue massage of een verjongende hot stone massage, wij bieden een scala aan blogs over behandelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Contactgegevens

Via info @ massage-assen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden